Wist je dat de aarde uit verschillende lagen bestaat? Hoe dieper je gaat hoe heter het wordt.

In de afbeelding hiernaast zie je de verschillende lagen in de aarde. Het begint met de aardkorst, dan de Lithosfeer, dan de asthenosfeer , dan de mantel en dan de kern. 

Kern:

De kern bestaat uit de binnen- en buitenkern. De binnenkern is vast en de buitenkern vloeibaar. De kern is 5.000 tot 6.000 graden celsius.  De kern zit ongeveer van 6000 tot 3000 km diep.

 

De grens tussen de korst en mantel wordt de moholaag genoemd. Dit is een afkorting van Mohorovicic-discontinuïteit.

Mantel & Asthenosfeer:

De mantel bestaat uit de binnen- en buitenmantel. de binnenmantel is vast en de buitenmantel ,ook wel asthenosfeer genoemd, is plastisch. De mantel is 2400 graden celsius  en ongeveer 3000 tot 50 km diep. In de mantel ontstaan convectie stromen, deze stromen zorgen ervoor dat de aardplaten bewegen en het magneetveld ontstaat.  

 

Convectiestromen:

In de mantel stijgt gesmolten gesteente op en bots het tegen de lithosfeer aan, de lithosfeer is koel waardoor het gesteente weer afkoelt en omlaag gaat. Want warmte stijgt op en koelte daalt. Deze convectiestromen zorgen ervoor dat de platen in de lithosfeer bewegen. De platen beweging noemt men platentektoniek. In de afbeelding hiernaast zie je de beweging die blijft gebeuren in de mantel. 

 

Aardkorst & Lithosfeer:

 De aardkorst is een dun laagje over de aarde, het is de dunste laag van de aardlagen. de aardkorst ligt ongeveer van 70 tot 7 km diep.

De lithosfeer is een stuk van aardkorst en aardmantel en het ligt ongeveer 150 tot 100 km diep. De lithosfeer bestaat uit 2 verschillende korsten, een oceanische plaat & een continentale plaat. een oceanische plaat is dun en zwaar, deze plaat ligt altijd onder een oceaan zoals de naam al verklapte. Een continentale plaat is dik en licht en het bestaat uit een gesteente genaamd graniet. deze plaat ligt onder land. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb